• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Хто така Момо, чому вона лякає дітей і як захиститися?

10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Хто така Момо, чому вона лякає дітей і як захиститися?

2018-09-10

У мережах з'явився новий онлайн-монстр, який залякує підлітків і може викрадати дані користувачів. Психологи розповіли BBC News Україна, як захистити дітей.

Вперше про гру під назвою Момо почули в Південній Америці близько двох місяців тому.

Страхітливе створіння у вигляді жіночого бюсту на курячих ніжках з блідим обличчям і виряченими очима ніби залякувало користувачів в мережі і обіцяло їм швидку смерть.

А вже 25 липня місцеві ЗМІ повідомили про самогубство 12-річної дівчинки недалеко від Буенос-Айреса в Аргентині.

Поліція досі не підтвердила, що загибель дитини пов'язана саме з грою, але в телефоні дівчинки знайшли переписку в WhatsApp та відеозаписи, які вона робила перед смертю. Тому влада висловила підозру, що все це було частиною завдання в грі, і хтось міг навмисно змусити її накласти на себе руки.

Алгоритм дій завжди схожий: Момо вступає в переписку на мові користувача, іноді телефонує, а також пропонує зателефонувати їй. Поки користувач слухає нарізку страхітливих звуків, програма отримує доступ до інформації на гаджет.

"Злочинці можуть використовувати цю гру, щоб викрадати персональну інформацію, підбурювати до суїциду і насильства, переслідувати, займатися здирництвом і викликати фізичні і психологічні розлади - тривогу, депресію і безсоння", - пояснюють мексиканські правоохоронці.

Момо швидко поширилася по всьому світу, від Аргентини до Сполучених Штатів, Франції, Німеччини та Росії.

Нова страшна гра розбурхала медіа та соцмережі особливо сильно, незважаючи на те, що два роки тому великий резонанс викликала російська суїцидальна гра "Синій кит". Тоді влада РФ повідомили, що жертвами гри стали не менше 15 підлітків. Російські ЗМІ називали цифру - 130 дітей.

Момо в Україні.

В Україні користувачі також повідомляють про те, що бачили активність Момо в мережах, хоча вона і не стала масовою.

Після того, як 8 серпня стало відомо про самогубство 12-річного хлопчика в Сумській області, місцева поліція навіть зробила окрему заяву, що випадок не пов'язаний з горезвісної грою.

Втім, це не означає, що такої проблеми в Україні немає, підкреслив Сергій Тарасенко, начальник управління превентивної діяльності головного управління нацполіціі в Сумській області.

Що радять психологи?

1. Боятися треба не інтернет-ігор.

Якщо батьки бояться Момо або інших онлайн-іграшок, значить хвилюватися вже пізно, значить батьки не дуже-то довіряють своїм дітям і мають пробіл у стосунках, пояснює Світлана Паніна, сімейний психолог.

"Якщо дитина цікавиться чимось незрозумілим батькам, добре згадати себе в підлітковому віці, - говорить вона. - У піонерських таборах усі розповідали страшилки про чорну руку, труну на коліщатках і червоне плаття - і що все це обов'язково прийде за тобою. Я не чула , щоб це когось дійсно звело з розуму ".

Найбільш серйозні проблеми в житті підлітка - не інтернет-новинки, а погані стосунки з батьками, буллінг в школі або в інтернеті. Це може спровокувати сильні проблеми з психікою, включаючи підліткову депресію.

2. Спілкування з дітьми і довіра.

Подорож у віртуальний світ починається там, де дитину не влаштовує реальність, пояснює психолог Анна Біланенко. А це часто буває в сім'ях, де через надмірну зайнятість батьків діти залишаються без уваги.

"У дитини не буде виникати потреба в комп'ютерній грі, в альтернативній реальності, коли є контакт з батьками. З дитиною треба розмовляти. Ніколи не звинувачувати і не засуджувати її", - пояснює Біланенко.

3. Розумний контроль.

Контроль в розумних межах - необхідний, зазначає Анна Біланенко. Нашестя технологій, маніпуляції в мережі, які застосовують в таких іграх, можуть мати дуже сильний вплив на нестійку дитячу психіку.

4. Відверто про небезпеки.

Іноді батьки не хочуть говорити з дітьми про небезпеки, які підстерігають в інтернеті, боячись, що цим тільки спровокують ще більший інтерес у дітей, але це помилковий підхід, переконані психологи.

Вони підкреслюють: треба відверто говорити з ними про всі ризики, щоб діти розуміли, якими будуть наслідки їх необережності. Такі відверті розмови також сприяють взаємній довірі і захищають від небезпечних захоплень в інтернеті.

5. Тривожні дзвіночки.

Слід негайно бити на сполох, якщо дитина проводить в інтернеті більше 3 годин, якщо дитина мовчазна, у неї поганий апетит і немає інтересу до життя, вона не має інших захоплень та інтересів поза інтернетом, попереджають психологи.

"Якщо ваша дитина раптом змінилась, замкнулася в собі, не соромтеся сходити до психолога. Будьте уважні до дитини, - пояснює Світлана Паніна. Страшно те, що підштовхнути до суїциду може будь-яка дрібниця ".

Кiлькiсть переглядiв: 236

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.