• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 28 жовтня — день вигнання нацистських окупантів з України

28 жовтня — день вигнання нацистських окупантів з України

2019-10-28

/Files/images/2016/2565588955.jpg

День вигнання нацистських окупантів з України —свято, яке відзначається вУкраїніщорічно28 жовтня, в день остаточного вигнання військнацистської Німеччинита її союзників під часДругої світової війниза межі сучасної території України.

Ми віддаємо данину шани та поваги подвигу ветеранів найжорстокішої в історії людства війни. Згадуємо тих, хто поклав життя за наше майбутнє, і вклоняємося їхнім побратимам, які нині з нами.

Наш святий обов'язок – зберегти пам'ять про кожного, хто боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території, в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Перемоги.

Визволення України почалося зі сходу – з операції «Малий Сатурн». Це були завершальні бої Сталінградської битви однієї з найбільших битв Другої світової (листопад 1942 – лютий 1943 років), яка стала переломною у ході війні між двома велетенськими державаминацистськоюНімеччиною та СРСР на користь останнього.

На початку зими 1942 року були звільнені перші населені пункти України, а остаточне визволення українських земель розпочалося у ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року).

23 серпня війська Степового фронту звільнили місто Харків. У вересні – жовтні 1943 року розгорнулася героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»).

У лютому 1943 року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні 1943 року залишили їх внаслідок німецького контрнаступу.

Лише восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України.

28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті, але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада – лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.

Кiлькiсть переглядiв: 189

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.